Saturday, November 5, 2011

the first Ro day 炉開き

the first Ro day.its new years day for Chajin tea masters.

people of former days also chose the date of the Boar day to start using kotatsu;heating. 
regarding Boar as Extreme shadow (attribute of water) in Yin-Yang and the five elements, believed that is able to escape from fire disaster.
there is a commitment that for the first opening furnace is as camellia flowers. The promise is that "you must do so", which means it does not need not be.
So why camellia leaves, it has the form that ready the decline in the tree that spent enough greenery days,  dewy camellia bud has the life power of bloom tomorrow.
it is the nature, represented of the humans living.there is Philosophy of tea. 

Robiraki is the ceremony day that using first new tea leaves "Kuchikiri (open the leaf)"
cutting the cover of crock contained new tea, and using it. the mouth of the pot and start using it.The tea ceremony is held out as same as today.



prepared chopsticks, one is Kuromoji;Lindera umbellata and the other is  cedar Sugi. Zenzai is mainly sweet for Koicha;deep tea, originally eaten with using Kuromoji one stick only, but it is inconvenience,then it is accompanied with cedar chopstick. When a formal tea ceremony, after eating, fold cedar chopsticks in half, bring back kuromoji.

the bowl with Makie (gold painting) is made in Edo era.
yumyum~~~my teacher cooked Ozenzai.

炬燵を使い始めるのも昔の人は亥の日を選んだそうです。
亥は陰陽五行説の極陰(水性)にあたり、火難を逃れるという信仰からきたものだとか。

開炉には、花は照葉と椿という約束がある。
約束というのは"そうしなければならないこと"で、それでなくてもよいということではない。
それではなぜ照葉に椿かというと、青葉の盛りをすごした木の凋落を待つすがたがあり、椿の露を含んだ蕾には明日咲く力をもつ"いのち"があるから。
それが大自然のすがたであり、人間の生きているすがたの表現である。
そこにお茶の哲学がある。

炉開きは、新茶を始めて使う「口切(くちきり)」が行われる日。
新茶の入った壷の口を切って使い始める、
口切の茶会が催されるのは現代も同じである。


用意していただいたお箸は、片方はくろもじ、片方は杉。おぜんざいは、お濃茶の時の主菓子にあたるものなので、本来なら、くろもじで頂くところ、それでは不便なので杉のお箸が添えられている、とのこと。正式な茶事の時には、食べ終わったら、杉のお箸は半分に折って、くろもじは持って帰るそうです。


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